Vanaf mobiel begin naar de apps van nu

Operators investeerden in de loop van de afgelopen twintig jaar vele miljarden in goedwerkende mobiele netwerken, verkoopkanalen en toestelsubsidies. De toestel leveranciers ontwikkelden in rap tempo steeds aantrekkelijker handhelds. Maar toen, de eerste gebruiksvriendelijke smartphone. Ik was meteen verkocht, en verknocht. Natuurlijk had ik al in een vroeg stadium kennis gemaakt met Apple desktop publishing apparaten, iPod, iTunes en later de iPad en MacBook. De verkopen schoten door het dak. De iPhone ontketende een ware revolutie. Jongeren zonder smartphone zijn er bijna niet meer. Social media en gaming zijn hier natuurlijk de grote aanjagers.


De eerste apps

Toen whatsapp werd geïntroduceerd in 2009, eerst op de iPhone, hadden we als operator geen idee hoe snel SMS en MMS (foto’s versturen voor 1 euro per stuk!) zou worden vervangen en dus ook de bijbehorende inkomstenstroom. Whatsapp claimt nu zo’n miljard gebruikers te hebben die 42 berichten gemiddeld per dag versturen waaronder 1,5 miljard afbeeldingen en 250 miljoen video’s… Google Maps, Buienradar, NU.nl de bekende informatiediensten werden razend populair. Ik was een van de eersten in Nederland met een mobiel parkeren app. Gemak dient ten slotte de mens. Het aantal apps op mijn iPhone nam ongekende proporties aan.


Web-app versus Native app

Bedrijven vonden het uiteraard noodzakelijk om in te spelen op alle nieuwe ontwikkelingen. Websites werden ‘mobile scalable’ gemaakt, oftewel de website werd qua formaat (desktop beeldscherm) automatisch vertaald en leesbaar gemaakt voor een mobiel beeldscherm. Vervolgens kwamen de ‘web-apps’, apps die een letterlijke vertaling waren van de website.
Het aantal mobiele zoekopdrachten op Google is de desktop al ruimschoots voorbij. Het ontwikkelen van ‘native’ apps komt nu razendsnel op - apps die via de app store, Google Play of ~Windows app store gedownload kunnen worden. Geen zwakke kopie van de website, maar ‘dedicated’ apps die waardevol en eenvoudig te gebruiken zijn voor de gebruikers.

Zoekt u ook een expert voor het ontwikkelen van een (native) app? Mail ons! hello@pumphouse.nl