App UX en UI Design
 

Het verschil tussen UX en UI Design

De termen UX en UI worden nog wel eens met elkaar verward, maar het zijn toch echt twee verschillende disciplines. De UX is de gebruikerservaring, en de UI is de gebruikersomgeving. Waar ligt het onderscheidt? In dit artikel ga ik in op alle aspecten van UX Design, daarna zal ik meer vertellen over UI Design.

UX design focust zich op de combinatie van effectiviteit en plezier bij de gebruiker, UI design focust zich op het uiterlijk en de interactie. De essentie van UX design is om gebruikers te helpen een bepaald doel te bereiken met de app. De UI zorgt voor de esthetisch aangename reis naar dat doel.

Het is te vergelijken met een auto dat je van punt A naar B brengt. UX zorgt voor dat het gaspedaal, stuur en de koppeling allemaal op de juiste plek zit - terwijl UI ervoor zorgt dat het allemaal fijn werkt en aanvoelt.


Wat is UX Design?

Het doel van UX Design is de bruikbaarheid, toegankelijkheid en plezier voor de gebruiker te verbeteren. UX focust op de ervaring van de gebruiker voor, tijdens en na hun interactie met de app.

De term ´gebruikerservaring´ is bedacht door Don Norman. Hij stelde dat designkeuzes altijd en alleen moeten worden gebaseerd op de behoeftes van de gebruiker.


Waarom is UX Design belangrijk?

Het UX Design van een app bepaalt dus de ervaring van de gebruiker. Een gebruiker stelt zichzelf (on)bewust de vraag of de app een toegevoegde waarde heeft, of het makkelijk te gebruiken is en of het helpt om een bepaald doel te bereiken. Het antwoord op deze drie vragen moet altijd ‘ja’ zijn. Het UX Design is dus bepalend of de gebruiker je app blijft gebruiken, of dat ze het verwijderen, en misschien een slechte beoordeling geven.

Wat maakt goed UX Design?

Succesvolle apps hebben 1 ding gemeen: de gebruiker heeft er baat bij om de app op zijn of haar mobiel te hebben. Als een gebruiker de tijd neemt om je app te gebruiken wil hij er iets voor terug. Een goede app voldoet aan die behoefte.

Het komt er op neer dat goed UX Design ervoor zorgt dat de app eenvoudig, doeltreffend en gebruiksvriendelijk is.

Hoe bereik je gebruikers met UX Design?

Een integraal onderdeel van het ontwikkelen van een succesvolle app is onderzoek naar je potentiële gebruikers, evenals concurrerende producten en diensten. Voor het ontwikkelingsproces moet je weten hoe de UX en UI gaan samenwerken om het probleem van de gebruiker op te lossen.

Een proces voor UX Design gaat als volgt:

  1. Onderzoek en strategie bepalen
  2. Klantprofiel creëren
  3. Sitemap en Wireframe vastleggen
  4. Prototype creëren
  5. Finale ontwikkeling

Tijdens dit proces wordt een pijnpunt of behoefte geïdentificeerd. Vervolgens wordt er een prototype gemaakt waarmee je kan testen of je aannames kloppen. Wanneer je zeker bent dat je de behoefte van de gebruiker met je prototype wordt vervuld, dan pas ga je de app volledig ontwikkelen.

En UI Design dan?

De volgende stap is UI Design, oftewel het ontwerp van de gebruikersomgeving. Het UI Design verfijnt de interacties door kleur en visueel ontwerp toe te voegen aan het UX Design. Dit geeft de gebruiker aanwijzingen om makkelijk door de app te navigeren. Hier vertel ik meer over in het volgende artikel.

Meer weten over UX Design? Stuur mij een berichtje op jan-willem@pumphouse.nl