De kracht van een woord

Gisterochtend een inspirerende meeting gehad met een lifecoach. Het was bedoelt als een zakelijk gesprek voor een app weliswaar, maar persoonlijk vind ik het een van de mooiste beroepen die er bestaan. In ons gesprek hadden we het over dat ‘woorden de grootste kracht zijn die wij als mensen beschikken’.

Er is een beroemde uitspraak dat een afbeelding duizend woorden verbeeldt. En dat doet het. Kunst verlicht de wereld om ons heen op een manier waar woorden te kort kunnen komen. Maar tegelijkertijd kan een enkel woord de wereld veranderen op manieren dat een beeld nooit kan, zowel positief als negatief.


Liefde. Haat. Geboorte. Dood.

Vier afzonderlijke woorden die een diepgaand effect kunnen hebben. Onze woorden hebben impact, en toch gooien we ze maar al te vaak rond alsof we ze op elk moment kunnen terugnemen.


Mijn woord maakt mij

We leven in een online wereld waar woorden op de lopende band worden uitgedeeld. Waar mensen geen repercussie vrezen, omdat ze duizenden kilometers verwijderd zijn. Het resultaat van deze "kracht" kan verwoestend zijn.

Maar niet alleen de woorden van vreemden beïnvloeden jou. Ook de woorden die je naar jezelf richt. Hoe je zelf beschrijft. Welke woorden je gebruikt als je tegen jezelf in de spiegel praat. Als je jezelf motiveert om te sporten. Wat zeg je tegen jou? Welke woorden gebruik je?

‘Ik ben dik en moet écht gaan sporten anders wordt ik nog onaantrekkelijker’ of ‘Sporten doet mij goed, ik ben er goed in, en ik voel me goed.’ Beiden zinnen kunnen je die schop onder je kont geven die je nodig hebt, maar ze doen je anders doen voelen. Jij doet je anders doen voelen. Jij hebt die kracht.

Ik geloof in woorden en hoe dit mensen kan vormen. Hoe mijn eigen woorden de mensen om mij heen vormen en hoe het mij vormt.

Welke woorden gebruik jij?